نمد مالی گیلان : صنعت زیبای مردمان سخت کوش

نمد مالی گیلان : صنعت زیبای مردمان سخت کوش
شکل دهنده ی مواد اولیه و اصلی نمد مالی گیلان که در گویش محلی گیلان نمط (Namat) تلفظ می گردد، پشم است. نمد با مالیدن و ممزوج شدن پشم با آب به دست می آید. به جهت آسیب پذیری زود هنگام نمد، اطلاعات زیادی از محل زایش و پیدایش آن به غیر از محدود آثاری که از حفاری های غار کمربند، تپه ی مارلیک، دیلمان و غیره به دست آمده، در دست نیست.
کشف نمونه هایی از نمد مالی گیلان همراه با دوک های سنگی و مفرغی، حاکی از آن است که اقوام شمالی ساکن در کناره های جنوب دریای خزر، با پیدایش پشم، آن را بهترین و مناسب ترین جایگزین پس از حصیربافی با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه دانسته اند، به طوری که در اندک زمانی این زیرانداز نرم و رطوبت گیر به یکی از اقلام ضروری زندگی آنان تبدیل شد.
نمد مالی گیلان به سبب کار طاقت فرسا مردانه محسوب می شد. گیله مردان پس از چیدن پشم های پاییزه به جهت قابلیت چسبندگی، آن را خوب می شویند و پس از خشک نمودن با رنگ های گیاهی “پشم را به رنگ های مختلف – که عموما قهوه ای، قرمز، سیاه، طوسی، آبی، سبز، سفید (پشم رنگ نشده) و سورمه ای است – رنگ آمیزی می نمایند. در حال حاضر این شیوه ی رنگ آمیزی مانند بقیه ی صنایع دستی استان با گسترش رنگ های شیمیایی، به فراموشی سپرده شده است.
نقوش نمد مالی در گیلان
نقش و نگاره های نمد مالی گیلان هندسی، انتزاعی و برگرفته از طبیعت اطراف اهالی منطقه است و نمدمالان برای طرح ریزی نقوش نیازمند ابزار و دستگاه خاصی نبودند. آنها نقوش را تنها با شکل دادن پشم در لای انگشتان، یعنی نازک و یا کلفت نمودن پشم بر روی پارچه ی کرباس – در قدیم این عمل بر روی حصیر هم انجام می گرفت، طراحی می کردند و اغلب نقوشی به شکل لوزی، مستطیل، دایره، هفت و هشت، پیچی، چهار گل، مجسمه ای، بوته ای و طرح حیوانات و پرندگانی چون مرغ، طاووس، خروس، اردک و غیره ترسیم می کردند.
آنها نمدها را به دو گونه ی ساده و یا پرک دار به سلیقه ی سفارش دهندگان و یا به دلخواه خویش، پر و خالی و در ابعاد نیم متری، یک متری، سه متری، شش متری، دوازده متری، با اشکال دایره، بیضی، مربع، مستطیل، می ساختند.
مراکز عمده ی تولید نمد
از مراکز عمده ی تولید نمد مالی گیلان قدیم می توان از روستاها و شهرهای شرق گیلان، چون رامسر و توابع آن، رودسر، قاسم آباد (پایین محله، بندبن، بالامحله، خانه سر، ملک میان، شام محله، قاسم آباد علیا)، املش، لنگرود، لاهیجان، سیاهکل، رشت و رودبار (زیتون، رودبار بالا) و غیره نام برد. در غرب گیلان نیز با وجود فراوانی پشم، تنها یک دهکده ی تات نشین تارم به نام «سیاهورود» وجود دارد که مردم آن به نمدمالی اشغال داشتند و بنا به گفته ی مارسل بازن (Marcel Bazin)، حدود چهل مرد از مجموع دویست خانوار در این روستا از راه نمدمالی امرار معاش می کردند. آنان نمد مناطقی چون تالش ماسوله، رودبار، تارم سفلی، تارم علیا، فومن، چوبر، گشت، رضوانشهر، صومعه سرا، طاهرگوراب، گوراب زرمیخ و… را تأمین می نمودند.
هم چنین در روستاهایی چون جوکندان که اهالی آن این صنعت را از عشایر شاهسون آموخته بودند و یا در روستاهای برن از توابع پره سر و خلیل سرا از توابع فومنات مردانی بودند که به صورت محدود برای نیاز خود نمد مالی می کردند، اما به دلیل وسعت منطقه ی تالش و سرمای شدید حاکم بر آن این تولیدات جوابگوی نیاز منطقه نبود و به ناچار و اغلب بر طبق سنت های قدیم خویش – نمدمالانی را یا از عشایر شاهسون و خلخال و یا شرق گیلان به روستاهای خویش دعوت می کردند.
هنر نمد بافی در دوران پیش از عصر مدرن
کار نمدمالان نیز از دیرباز این بود که در فصل پشم چینی ابزار مورد نیازشان را در خورجین بر پشت الاغشان می بستند و همراه با شاگردی که اغلب پسرشان بود، به روستاها و شهرهای اطراف استان رهسپار می شدند و در طول یک روز نمد دلخواه سفارش دهنده را تولید می نمودند. آنگاه معادل دستمزد خویش پشم های مرغوب دریافت می کردند. هر چند بیشتر اوقات اهالی روستاها نمدهای مورد نیازشان را از بازارهای هفتگی، که در سرتاسر گیلان برگزار می شد، خریداری می نمودند. اما امروزه می توان محصولات نمد مالی گیلان را از بازار های آنلاین نیز به خرید صنایع دستی اقدام نمود.
کاربرد های نمد گیلان
نمد کاربرد های بسیاری دارد که زیر به تعدادی از آن ها اشاره می شود. نمد مالی گیلان به صورت زیرانداز در ابعاد و اشکال گوناگون ساخته می شود. این زیر انداز ها اغلب برای مواردی چون:
- چادر (خیمه)،
- روکش اسب،
- بالاپوش،
- کت،
- کلاه نمدی (تخم مرغی)،
- کیسه ی خواب
- و نمدهای مستطیل شکل با پهنای کم که برای گستردن در جلوی ماشین استفاده می شود.
امروزه از استادکاران نمد مالی گیلان می توان به اساتیدی اشاره نمود که برخی از نمدمالان فعلی که بیشتر اهل قاسم آباد هستند. این استادکاران عبارت اند از: عبدالله حلاج رضایی، مصطفی موذن، محمدرحیم نیکوکار، محمد حسین نمدزن، مرتضی نمدزن، زکریا ضیایی، ابراهیم رضاپور.
ببرای مطالعه بیشتر در مورد فرهنگ و هنر استان گیلان و سفال و سفالگری گیلان به مقالات مرتبط رجوع کنید.
شرایط ارسال دیدگاه
هدف از ایجاد بخش نظرات در چارسینو، اشتراکگذاری تجربهی خرید و کاربری محصولاتی است که به فروش میرسد. در این بخش، هر کاربر مجاز است در چهارچوب شرایط و قوانین سایت، نظرات خود را به اشتراک بگذارد و پس از بررسی کارشناسان تایید، نظرش را روی سایت مشاهده کند. بدیهی است که اگر قوانین سایت در نظرات کاربری رعایت نشود، تایید نمیشوند و در نتیجه در سایت به نمایش درنمیآیند. چارسینو در قبال درستی یا نادرستی نظرات منتشرشده در این قسمت، هیچگونه مسئولیتی ندارد. نمایش نظرات کاربران در سایت بههیچوجه به معنی تایید فنی چارسینو دربارهی محتویات نظر نیست؛ لذا از کاربران محترم تقاضا میشود، نظرات را اصل و پایهی انتخاب و تصمیمگیری خود قرار ندهند.
۱. فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش از حد معمول، کشیدن حروف یا کلمات، استفادهی مکرر از یک حرف یا کلمه، شکلک و اموجی در متن خودداری کنید.
۲. برای نظر یا نقد و بررسی خود عنوانی متناسب با متن انتخاب کنید. یک عنوان خوب کاربران را برای خواندن نظر شما ترغیب خواهد کرد.
۳. نقد کاربران باید شامل قوتها و ضعفهای محصول در استفادهی عملی و تجربهی شخصی باشد و مزایا و معایب بهصورت خلاصه و تیتروار در محل تعیینشده درج شود. لازم است تا حد ممکن از مبالغه و بزرگنمایی مزایا یا معایب محصول خودداری کنید.
۴. نقد مناسب، نقدی است که فقط معایب یا فقط مزایا را در نظر نگیرد؛ بلکه بهطور واقعبینانه معایب و مزایای هر محصول را در کنار هم بررسی کند.
۵. با توجه به تفاوت در سطح محصولات مختلف و تفاوت عمده در قیمتهای آنها، لازم است نقد و بررسی هر محصول با توجه به قیمت آن صورت گیرد؛ نه بهصورت مطلق.
۶. جهت احترامگذاشتن به وقت بازدیدکنندگان سایت، لازم است هنگام نوشتن نقد، مطالب غیرضروری را حذف کرده و فقط مطالب ضروری و مفید را در نقدتان لحاظ کنید.
۷. با توجه به ساختار بخش نظرات، از سوالکردن یا درخواست راهنمایی در این بخش خودداری کرده و سوال یا درخواست راهنمایی خود را در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید.
۸. کاربران ارسالکنندهی نظر موظفاند از ادبیات محترمانه استفاده کرده و از توهین به دیگر کاربران یا سایر افراد پرهیز کنند. بدیهی است هرگونه توهین به فرد یا افراد و استفاده از کلمات نامناسب، باعث تاییدنشدن نظر کاربر میشود.
۹. قسمت نظرات سایت، با تالارهای گفتوگو (فروم) متفاوت است؛ لذا برای حفظ ساختار، مباحث خارج از چهارچوبی که حالت بحث و گفتوگو دارد، تایید نخواهد شد.
۱۰. تمام کاربران حق دارند نظرات خود را به شرط رعایت قوانین، در سایت منتشر کنند؛ لذا حتی اگر نظری را به دور از واقعیت، جانبدارانه یا اشتباه یافتید، نباید نظردهنده را مخاطب قرار دهید یا از وی انتقاد کنید. هر کاربر تنها میتواند نظر خود را عنوان کرده و قضاوت را به خوانندگان نظرات واگذار کند.
۱۱. از طریق نمودار تغییر قیمت در سایت میتوانید از تغییرات قیمت آگاه شوید؛ لذا بههیچوجه در بخش نظرات مبلغ «قیمت» را ذکر نکرده، دربارهی آن سؤال نکنید و نظری ندهید.
۱۲. در نظرات خود، از بزرگنمایی یا اغراق دربارهی قوتها یا ضعفهای محصول خودداری کنید. بدیهی است تا حد ممکن هرگونه نظر مبالغهآمیز یا به دور از واقعیت تایید نخواهد شد.
۱۳. با توجه به مسئولیت سایت در قبال لینکهای موجود در آن، نباید لینک سایتهای دیگر را در نظرات خود ثبت کنید. دقت داشته باشید تا جای ممکن از هرگونه لینکدادن (فرستادن) دیگر کاربران به سایتهای دیگر و درج ایمیل یا نام کاربری شبکههای اجتماعی خودداری کنید.
۱۴. تنها نظراتی تایید خواهند شد که مرتبط با محصول موردنظر باشند؛ لذا بحثهای متفرقه و غیرمرتبط با محصول را مطرح نکنید.
۱۵. کاربران میتوانند نقد خود به هر بخش از چارسینو را در قسمت مربوط اعلام کنند؛ لذا هیچگونه نقدی را دربارهی سایت یا خدمات آن در قسمت نظرات ننویسید.
۱۶. توجه داشته باشند، مسائلی را که از آن اطمینان ندارید، بههیچوجه در نظرات ثبت نکنید؛ همچنین از بازنشر شایعات یا اطلاعات غیرمطمئن دربارهی محصولات جدا خودداری کنید.
۱۷. بهتر است مطالبی در این بخش ثبت شود که برای بازدیدکنندگان سایت مفید باشد؛ لذا از بیان هرگونه مطالب شخصی، غیرمرتبط یا غیرضروری در این بخش پرهیز کنید.
۱۸. لازم است نظرات خود را به صورت نگارشی ثبت کرده و از کوتاهکردن کلمات یا استفاده از ادبیات محاوره تا جای ممکن خودداری کنید. استفاده از ادبیات نوشتاری که قابلیت نمایش در سایت را داشته باشد، لازمهی تایید نظرات کاربران است.
شرایط ارسال پرسش یا پاسخ:
· بهتر است پرسش و پاسخ کوتاه و مختصر باشد؛ زبان و رسمالخط فارسی و اسلوب نگارش هم در آن رعایت شده باشد.
· برای آگاهی از تغییرات قیمت از نمودار تغییر قیمت در سایت استفاده کنید و بههیچوجه در بخش پرسش و پاسخ در مورد «قیمت» نپرسید.
· از پرسش و پاسخ دربارهی آدرس سایر فروشگاههای فیزیکی یا اینترنتی و استفاده از لینک خودداری کنید.
· پرسش خودتان را فقط یک بار و زیر محصول موردنظرتان بنویسید.
· از ثبت اطلاعات شخصی از قبیل ایمیل، شماره تماس و نام کاربری شبکههای اجتماعی در بخش پرسش و پاسخ پرهیز کنید.
· توجه داشته باشید که نظر یا پرسش و پاسخ فقط باید در رابطه با کالا باشد، بنابراین برای پیگیری یا سوال درباره سفارش یا استفاده از خدمات پس از فروش از طریق فرم صفحه “تماس با ما” با انتخاب موضوع پیگیری سفارش یا خدمات پس از فروش، سوال یا درخواست خود را مطرح کنید.
· برای ارسال سایر درخواستها یا پیشنهادهای خود نیز از فرم صفحه “تماس با ما” استفاده کنید یا به info@charsino.com ایمیل ارسال کنید. همچنین انتقاد یا شکایت خود را به ایمیل آدرس complaint@charsino.com ارسال کنید.