صنایع دستی عربستان : نگاهی کوتاه به داشته ها

صنایع دستی عربستان : نگاهی کوتاه به داشته ها
در مبحث صنایع دستی عربستان گفتنی است که اصولا برخورد و اختلاط قومیت ها و نژادها و در نتیجه، درهم آمیختن سنت ها، آداب و رسوم و باورها حتی اگر با قهر و غلبه همراه باشد، موجب باز شدن افق های جدید فکری، ایجاد تحول در رفتارهای فردی و اجتماعی و بروز ابداعات و ابتکارات می گردد. بادیه نشینی و پراکندگی جمعیت در نجدالگوی زندگی بسیار ساده و ابتدایی را طی قرنهای متمادی بر این سرزمین حاکم کرده است.
زمینه تاریخی هنر ها و صنایع دستی عربستان
طبیعت خشک و سوزان صحراهای وسیع عربستان موجب گردیده که کشورگشایان بزرگ نظیر هخامنشیان و ساسانیان، اسکندر مقدونی، امپراتوران رم و حتی مغول ها هم درصدد تسلط بر آن – که موجب دگرگونی در شیوه ی زندگی، تغییر آداب و رسوم و اشاعه ی صنایع دستی عربستان جدید می شد – برنیایند. البته در سواحل جنوبی شبه جزیره ی عربستان یعنی یمن و عمان به علت مساعدت نسبی شرایط طبیعی و جغرافیایی آثاری از تمدن های باستانی نظیر کشور صبا در یمن امروزی و پادشاهی حِمیَر (Himyarite Kingdom) در ناحیه ی ظفار (عمان) از قرن دهم پیش از میلاد تا قرن ششم میلادی ثبت شده است.
در این زمینه می توان گفت که دست اندازی اقوام مجاور نظیر ایرانی ها به عمان و ظفار و همچنین مصری ها و حبشی ها به يمن در قرن های پنجم و ششم میلادی اندکی پیش از ظهور اسلام، مانع انزوای قسمت های جنوبی شبه جزیرهی عربستان شده است. در دوره های بعد به علت ارتباط مداوم عمانی ها با شبه قاره ی هند این اختلاط فرهنگی بیشتر شد زیرا عمانی ها اصولا مردمانی دریانورد بودند و کشتی های آن ها تا سواحل چین و مالایا در رفت و آمد بوده و به تجارت می پرداختند ولی در نجد و حجاز اقوام بدوی، زندگی چادرنشینی داشته و تنها در شهرهای رمان (مکه)، يثرب (مدینه) و طایف شهرنشینی متداول بود.
البته شهرهای یاد شده نیز به علت قرار گرفتن بر سر راه تجاری میان امپراتوری بیزانس (استانبول) و مصر و شرق آفریقا بیشتر به عنوان محل تردد کاروان ها برای مبادله و تجارت کالا بودند تا به عنوان مرکز تجمع تولید کنندگان صنایع دستی عربستان و صاحبان حرفه و فن بود.
عربستان پس از ظهور اسلام
پس از ظهور اسلام، شهرهای مکه و مدینه به عنوان مرکز ثقل جهان اسلام اهمیت روزافزونی یافت و اقوام و ملت های مختلفی که برای انجام مناسک حج به آنجا می آمدند، هر کدام با همراه آوردن کالاها و محصولات سرزمین خود موجب رونق و رواج تجارت گردیدند. کشف و استخراج منابع عظیم نفت در اوایل قرن بیستم سرآغاز تحولی جدید بود زیرا افزایش تقاضا برای نیروی کار همراه با پرداخت دستمزدهای قابل ملاحظه، بر مناطق جنوب و شرق عربستان نظير يمن، عمان و العين نیز که دارای سنت های فرو شو خرید صنایع دستی بودند، اثر نامطلوبی برجای گذاشت و در پی افزایش ناگهانی درآمدها، کالاهای وارداتی، بازارهای این مناطق را تسخیر کرد.
به این ترتیب مشاهده می شود که بنابر علل و عوامل گوناگون، ساکنان بومی حجاز هیچگاه در شرایطی نبوده اند که صاحب صنایع دستی عربستان به صورت ویژه ای برای خود باشند.
انواع صنایع دستی عربستان
صنایع دستی بومی عربستان صرفا جنبه ی مصرفی داشته و شامل حصیر و سبد بافی با استفاده از برگ درخت خرما، سفالگری با خاک رس برای تهیه ی کوزه ی آب و برخی ظروف، عبابافی با استفاده از کرک شتر، بافت چادر و خیمه با کاربرد موی بز و ساخت زیورآلات محلی از نقره و مس می باشد. مراکز اصلی فعالیت صنایع دستی عربستان، در شهر طایف و شهرهای مجاور يمن نظير اباسعود و الوادیه و همچنین شهرهای الحلوه و البادی در جنوب پایتخت (ریاض) می باشد.
مشربيه یا گره چینی چوب
صنعت دستی قابل توجه عربستان که تا حدی جنبه ی تزیینی داشته و در نمای خارجی ساختمان ها کاربرد دارد، نوعی گره چینی چوب نظیر مشبک کاری است که فواصل خطوط طرح ها را با قرار دادن شیشه های رنگی تزیین می کنند. گاهی نیز به منظور تسهیل جریان هوا و نور به درون ساختمان، بدون استفاده از شیشه، آن را در مدخل و یا قسمت بالکن ساختمان نصب می نمایند. این رشته از صنایع دستی که در سایر کشورهای عربی نیز متداول بوده و مشربيه نام دارد، در کشور عربستان با نام فارسی روشن شناخته می شود.
البته به علت کمبود چوب که ناشی از محدودیت های طبیعی این سرزمین است، قطعات بریده و آماده شده ی آن اغلب توسط صنعتگران مصری و یمنی که به عنوان زائران خانه ی خدا همه ساله وارد عربستان می شوند، تأمین و در محل تکمیل و نصب می گردد. در سال های اخیر به علت اشاعه ی معماری به سبک غربی، استفاده از روشن که تلفیقی از دو رشته ی خراطی چوب و شیشه گری دستی است، کمتر به چشم می خورد.
به منظور احیاء معماری و تزیینات داخلی به سبک اسلامی، یک مرکز تحقیقاتی به نام مرکز پژوهش های معماری آمر از حدود ۲۵ سال پیش فعالیت خود را آغاز کرده که به طور غیر مستقیم در احیاء رشته هایی نظیر خراطی چوب، کاشی معرق، سنگتراشی و شیشه گری دستی مؤثر می باشد. با توجه به فقدان صنایع دستی قابل ملاحظه در عربستان، سازمانی تخصصی برای احیاء و توسعه ی صنایع دستی وجود ندارد.
شرایط ارسال دیدگاه
هدف از ایجاد بخش نظرات در چارسینو، اشتراکگذاری تجربهی خرید و کاربری محصولاتی است که به فروش میرسد. در این بخش، هر کاربر مجاز است در چهارچوب شرایط و قوانین سایت، نظرات خود را به اشتراک بگذارد و پس از بررسی کارشناسان تایید، نظرش را روی سایت مشاهده کند. بدیهی است که اگر قوانین سایت در نظرات کاربری رعایت نشود، تایید نمیشوند و در نتیجه در سایت به نمایش درنمیآیند. چارسینو در قبال درستی یا نادرستی نظرات منتشرشده در این قسمت، هیچگونه مسئولیتی ندارد. نمایش نظرات کاربران در سایت بههیچوجه به معنی تایید فنی چارسینو دربارهی محتویات نظر نیست؛ لذا از کاربران محترم تقاضا میشود، نظرات را اصل و پایهی انتخاب و تصمیمگیری خود قرار ندهند.
۱. فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش از حد معمول، کشیدن حروف یا کلمات، استفادهی مکرر از یک حرف یا کلمه، شکلک و اموجی در متن خودداری کنید.
۲. برای نظر یا نقد و بررسی خود عنوانی متناسب با متن انتخاب کنید. یک عنوان خوب کاربران را برای خواندن نظر شما ترغیب خواهد کرد.
۳. نقد کاربران باید شامل قوتها و ضعفهای محصول در استفادهی عملی و تجربهی شخصی باشد و مزایا و معایب بهصورت خلاصه و تیتروار در محل تعیینشده درج شود. لازم است تا حد ممکن از مبالغه و بزرگنمایی مزایا یا معایب محصول خودداری کنید.
۴. نقد مناسب، نقدی است که فقط معایب یا فقط مزایا را در نظر نگیرد؛ بلکه بهطور واقعبینانه معایب و مزایای هر محصول را در کنار هم بررسی کند.
۵. با توجه به تفاوت در سطح محصولات مختلف و تفاوت عمده در قیمتهای آنها، لازم است نقد و بررسی هر محصول با توجه به قیمت آن صورت گیرد؛ نه بهصورت مطلق.
۶. جهت احترامگذاشتن به وقت بازدیدکنندگان سایت، لازم است هنگام نوشتن نقد، مطالب غیرضروری را حذف کرده و فقط مطالب ضروری و مفید را در نقدتان لحاظ کنید.
۷. با توجه به ساختار بخش نظرات، از سوالکردن یا درخواست راهنمایی در این بخش خودداری کرده و سوال یا درخواست راهنمایی خود را در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید.
۸. کاربران ارسالکنندهی نظر موظفاند از ادبیات محترمانه استفاده کرده و از توهین به دیگر کاربران یا سایر افراد پرهیز کنند. بدیهی است هرگونه توهین به فرد یا افراد و استفاده از کلمات نامناسب، باعث تاییدنشدن نظر کاربر میشود.
۹. قسمت نظرات سایت، با تالارهای گفتوگو (فروم) متفاوت است؛ لذا برای حفظ ساختار، مباحث خارج از چهارچوبی که حالت بحث و گفتوگو دارد، تایید نخواهد شد.
۱۰. تمام کاربران حق دارند نظرات خود را به شرط رعایت قوانین، در سایت منتشر کنند؛ لذا حتی اگر نظری را به دور از واقعیت، جانبدارانه یا اشتباه یافتید، نباید نظردهنده را مخاطب قرار دهید یا از وی انتقاد کنید. هر کاربر تنها میتواند نظر خود را عنوان کرده و قضاوت را به خوانندگان نظرات واگذار کند.
۱۱. از طریق نمودار تغییر قیمت در سایت میتوانید از تغییرات قیمت آگاه شوید؛ لذا بههیچوجه در بخش نظرات مبلغ «قیمت» را ذکر نکرده، دربارهی آن سؤال نکنید و نظری ندهید.
۱۲. در نظرات خود، از بزرگنمایی یا اغراق دربارهی قوتها یا ضعفهای محصول خودداری کنید. بدیهی است تا حد ممکن هرگونه نظر مبالغهآمیز یا به دور از واقعیت تایید نخواهد شد.
۱۳. با توجه به مسئولیت سایت در قبال لینکهای موجود در آن، نباید لینک سایتهای دیگر را در نظرات خود ثبت کنید. دقت داشته باشید تا جای ممکن از هرگونه لینکدادن (فرستادن) دیگر کاربران به سایتهای دیگر و درج ایمیل یا نام کاربری شبکههای اجتماعی خودداری کنید.
۱۴. تنها نظراتی تایید خواهند شد که مرتبط با محصول موردنظر باشند؛ لذا بحثهای متفرقه و غیرمرتبط با محصول را مطرح نکنید.
۱۵. کاربران میتوانند نقد خود به هر بخش از چارسینو را در قسمت مربوط اعلام کنند؛ لذا هیچگونه نقدی را دربارهی سایت یا خدمات آن در قسمت نظرات ننویسید.
۱۶. توجه داشته باشند، مسائلی را که از آن اطمینان ندارید، بههیچوجه در نظرات ثبت نکنید؛ همچنین از بازنشر شایعات یا اطلاعات غیرمطمئن دربارهی محصولات جدا خودداری کنید.
۱۷. بهتر است مطالبی در این بخش ثبت شود که برای بازدیدکنندگان سایت مفید باشد؛ لذا از بیان هرگونه مطالب شخصی، غیرمرتبط یا غیرضروری در این بخش پرهیز کنید.
۱۸. لازم است نظرات خود را به صورت نگارشی ثبت کرده و از کوتاهکردن کلمات یا استفاده از ادبیات محاوره تا جای ممکن خودداری کنید. استفاده از ادبیات نوشتاری که قابلیت نمایش در سایت را داشته باشد، لازمهی تایید نظرات کاربران است.
شرایط ارسال پرسش یا پاسخ:
· بهتر است پرسش و پاسخ کوتاه و مختصر باشد؛ زبان و رسمالخط فارسی و اسلوب نگارش هم در آن رعایت شده باشد.
· برای آگاهی از تغییرات قیمت از نمودار تغییر قیمت در سایت استفاده کنید و بههیچوجه در بخش پرسش و پاسخ در مورد «قیمت» نپرسید.
· از پرسش و پاسخ دربارهی آدرس سایر فروشگاههای فیزیکی یا اینترنتی و استفاده از لینک خودداری کنید.
· پرسش خودتان را فقط یک بار و زیر محصول موردنظرتان بنویسید.
· از ثبت اطلاعات شخصی از قبیل ایمیل، شماره تماس و نام کاربری شبکههای اجتماعی در بخش پرسش و پاسخ پرهیز کنید.
· توجه داشته باشید که نظر یا پرسش و پاسخ فقط باید در رابطه با کالا باشد، بنابراین برای پیگیری یا سوال درباره سفارش یا استفاده از خدمات پس از فروش از طریق فرم صفحه “تماس با ما” با انتخاب موضوع پیگیری سفارش یا خدمات پس از فروش، سوال یا درخواست خود را مطرح کنید.
· برای ارسال سایر درخواستها یا پیشنهادهای خود نیز از فرم صفحه “تماس با ما” استفاده کنید یا به info@charsino.com ایمیل ارسال کنید. همچنین انتقاد یا شکایت خود را به ایمیل آدرس complaint@charsino.com ارسال کنید.