هنر سوزن دوزی و کاربرد های آن

هنر سوزن دوزی و کاربرد های آن
گفته می شود که هنر سوزن دوزی و رودوزی همزمان با تنوع در انواع دوخت و لباس و پارچه ایجاده شده است. قدمت این نوع صنایع دستی را (نساجی و دوخت) به زمان پیامبران اولیه بشر نسبت می دهند و عده ای به ۷ هزار سال پیش و شاید به ۱۰ هزار سال پیش نیز اشاره می کنند. قدیمی ترین نمونه موجود متعلق به ۴۰۰۰ سال پیش است که تیغ های مسی در بافت یک پارچه می باشد و هم اکنون در موزه بوفالو آمریکا نگهداری می شود و از حفریات شوش بدست آمده است. همچنین اثری از نقش بانوان ایلامی در مرودشت کشف شده که در ناحیه گردن لباس خانم ها نقوشی دیده می شود که دوخته شده است. همچنین استفاده از سوزندوزی در نقوش برجسته تخت جمشید بخوبی مشهود است.

سوزندوزی زرتشتی، سده ۱۲ هجری راست: قسمتی از گلدوزی روی شلوار – چپ: قسمتی از گلدوزی روی پیراهن
مواد و مصالح مورد استفاده در هنر سوزن دوزی ایرانی
مواد و مصالح مورد استفاده در هنر سوزن دوزی ایرانی عموما شامل موارد زیر است:
- پارچه: کتان؛ زربفت؛ ابریشمی؛ پشمی؛ پنبه ای.
- نخ: ابریشمی؛ پشمی؛ الیاف مصنوعی؛ گلابتون (نخی با مغز ابریشمی و رشته های نقره ای و طلائی)؛ نخ نقره (نواری پهن فاقد مغز ابریشمی از فلزات سفید و روشن)؛ نخ ملیله (نخی فلزی به رنگ طلایی و نقره ای بدون مغزی که به صورت فنر تابیده می شود)؛ نخ سرمه (نخی فلزی بدون مغز که به دو صورش لوله ای و مکعبی تابیده می شود).
- انواع سوزن: شارپ؛ بیتوین؛ گرول؛ چنایل؛ دارنینگ؛ تا پستری؛ رفو؛ منجوق دوزی.
- انگشتانه: فلزی؛ پلاستیکی؛ چرمی.
- قیچی.
- کارگاه گلدوزی: در دو نوع گرد و مستطیل که نوع مستطیل آن پایه دار است و در کارهای بزرگ استفاده می شود.
روش دوخت سوزن دوزی
انواع دوخت های به کار رفته در هنر سوزن دوزی شامل موارد زیر است:
- انواع بخیه ها (در حدود ۳۲ نوع)؛
- انواع دوخت ها (در حدود ۳۸ نوع)؛
- انواع طرح ها: شکسته – گردان؛
- انواع نقوش: هخامنشی، اشکانی، ساسانی، نیلوفر آبی، گال شطرنجی و نقوش اسلامی.
روش کار
در هنر سوزن دوزی ابتدا هنرمند طرح را روی پارچه می کشد. در این رابطه در برخی از اوقات باید طرح را بزرگ یا کوچک نمود که برای این کار از کاغذ شطرنجی استفاده می شود. علاوه بر این گاهی نیز از میز نور برای انداختن طرح روی پارچه نازک و روشن استفاده می شود. گذشته از این روش ها از کاغذ کالک و پودر گچ نیز برای پارچه تیره و ضخیم استفاده می شود. استفاده از پودر رنگین و استفاده از کاربن های رنگی نیز در ایجاد نقش بر روی پارچه ها کاربرد دارد.
در مرحله بعد، پس از ایجاد طرح بر روی پارچه با استفاده از تکنیک های دوخت و با به کارگیری رنگ های متناسب نقش بروی پارچه ایجاد می گرد.
انواع رودوز های سنتی
در برخی منابع اشاره شده است که در حال حاضر ۱۱۵ نوع هنر سوزن دوزی در ایران است که کلا به ۶ دسته تقسیم می شوند که به شرح زیر است:
- گروهی که زمینه اصلی مشخص نیست و دوخت های الوان موجب پیدایش زمینه ای تازه و پر از نقش و نگار می شود. مثل: بخارادوزی، نقش دوزی، قلابدوزی، ممقان دوزی، بلوچ دوزی و کردی دوزی.

پرده قلابدوزی، رشت، سده ۱۲، اندازه ۱۴۰*۲۱۵ سانتی متر
- ترمه بافی و پته بافی برای بافت شال از دیرباز در ایران رواج داشته است. منشاء این هنر را از کشمیر می دانند، که مربوط به سده نهم هجری می باشد. ترمه با پشم رنگی بافته می شود و در انتها این قطعات به هم دوخته می شود و بصورت یکپارچه در می آید. برخی از قطعات به شیوه گلیم بافته می شود بنحوی که پشت و روی آن همسان می شود. در ترمه بافی معمولا از نقوش بنه یا درخت، پرندگان و گل های ریز، تصاویر اسلیمی و حیوانات استفاده می شود.

شامل ترمه و پته سرتاسری، کرمان، سده ۱۲ هجری
- گروهی که نیمی از زمینه خالی است و به رنگ اصلی خود می ماند. مثل ابریشم دوزی، خامه دوزی، قیطان دوزی و مضاعف دوزی.
- دسته ای که با بیرون آوردن تار و پود ها نقش ایجاد می شود. مثل سکمه دوزی اصفهان و شبکه دوزی.

سکمه دوزی برای آباژور، اصفهان ۱۳۵۵، اندازه ۴۰*۱۴۰ سانتیمتر
- دسته ای که نخه ای فلزی زمینه پارچه را تشکیل می دهد. مثل گلابتون دوزی، ده یک دوزی، نقده دوزی ، سرمه دوزی، ملیله دوزی و قلاب دوزی.
- در یک گروه نیز سوزن و قلاب در نقش آفرینی نقش ندارند بلکه با گذراندن نخ فلزی از میان تار و پود و شکل دادن بوسیله دست، نقش ایجاد می شود. مثل خوس دوزی و برخی از نقده دوزی ها.
تنوع اسم هنر رودوزی در زبان های محلی
در گروه دیگری از انواع هنر سوزن دوزی نخ و سوزن کافی نیست بلکه از مواد تزئینی استفاده می شود؛ مثل پولک دوزی، سکه دوزی، یراق دوزی، مروارید دوزی، منجوق دوزی، سنگ دوزی، زغره دوزی، مرصع دوزی و پیله دوزی. بطور کلی هنر رودوزی با توجه به نوع موادی که بکار می رود و همچنین با توجه به نقوشی که مورد استفاده قرار می گیرد و حتی با توجه به منطقه جغرافیایی و زبان های محلی به انواع اسامی نامبرده می شوند. اما کلا از یک روش کاری و با یکسری ابزار مشابه به این کار می پردازند.

سوزندوزی کردی ، آویز دیوار و رومیزی ، سال ۱۳۳۵
دندانی
دندانی روشی برای بافت پارچه به معنای گل خورد می باشد که آن را به زرتشتیان یزد منصوب کرده اند. در این روش برای رنگ ناپذیر کردن پارچه گره های کوچکی در آن می زنند از این رو نقوش آن بصورت گل های ساده و یا خورشید و ستاره های حلقه ای شکل در می آید. با پارچه های دندانی مبادرت به ساخت روسری، کمربند و شال می ورزند. یکی دیگر از فرآورده هائی که با همین روش تهیه می شود ایکات نام دارد که در آن از نخ های گره خورده در بافت پارچه استفاده می کنند و نقش را می آفرینند که در واقع رنگ ناپذیر است.

تکه ای از رولحافی، دندانی بافی، یزد، اندازه ۱۲۲ و ۲۰۰ سانتی متر

کاربرد کلاف های ایکات در بافت رولحافی در یک کارگاه یزدی
نمد و نمدمالی
گذشته از هنر سوزن دوزی نمدمالی کهن ترین شیوه شناخته شده در بافت است و نمد شاید کهن ترین شکل کفپوش دستی باشد. صنعت نمدمالی بیشتر در مناطق قشقائی و بختیاری اجرا می شود و گسترده ترین مصرف آن بصورت کفپوش و زیرانداز می باشد. البته کلاه و پالتو رودوشی نیز از دیگر اشیائی است که با طریقه نمدمالی آن را می سازند. شیوه نمدمالی در اکثر مناطق یکسان است فقط ممکن است که در برخی نقاط فقط از آب استفاده کنند و در جای دیگر از مخلوط آب و صابون استفاده کنند. از این رو متناسب با مناطق مورد استفاده مثلا در شمال و در جنوب، نمدها نرم و زبر و خشک می شوند.
روش نمدمالی کار بدین طریق است که پس از حلاجی پشم های مختلف و متفاوت از لحاظ رنگ، کف اتاق را می روند و یک قطعه کرباسی روی زمین پهن می کنند و روی کرباس حصیر یا پارچه ضخیم می اندازند. اینک نقوش را همچون نقاشی روی شیشه روی حصیر یا پارچه مورد نظر می چینند. پس از نقشبندی روی تمام کار را به اندازه ۳ سانتی متر پشم می ریزند و سپس تمام پشم را با آب می پوشانند. تمام کار را به آرامی با کرباس می بندند و آن را می مالند تا نقش در زمینه فرو رود. نتیجه نهایی پس از ساعت ها تلاش و مالش نمد بدست می آید.
برای مطالعه در مورد صنایع دستی عربستان به مقالات مرتبط رجوع کنید.
شرایط ارسال دیدگاه
هدف از ایجاد بخش نظرات در چارسینو، اشتراکگذاری تجربهی خرید و کاربری محصولاتی است که به فروش میرسد. در این بخش، هر کاربر مجاز است در چهارچوب شرایط و قوانین سایت، نظرات خود را به اشتراک بگذارد و پس از بررسی کارشناسان تایید، نظرش را روی سایت مشاهده کند. بدیهی است که اگر قوانین سایت در نظرات کاربری رعایت نشود، تایید نمیشوند و در نتیجه در سایت به نمایش درنمیآیند. چارسینو در قبال درستی یا نادرستی نظرات منتشرشده در این قسمت، هیچگونه مسئولیتی ندارد. نمایش نظرات کاربران در سایت بههیچوجه به معنی تایید فنی چارسینو دربارهی محتویات نظر نیست؛ لذا از کاربران محترم تقاضا میشود، نظرات را اصل و پایهی انتخاب و تصمیمگیری خود قرار ندهند.
۱. فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش از حد معمول، کشیدن حروف یا کلمات، استفادهی مکرر از یک حرف یا کلمه، شکلک و اموجی در متن خودداری کنید.
۲. برای نظر یا نقد و بررسی خود عنوانی متناسب با متن انتخاب کنید. یک عنوان خوب کاربران را برای خواندن نظر شما ترغیب خواهد کرد.
۳. نقد کاربران باید شامل قوتها و ضعفهای محصول در استفادهی عملی و تجربهی شخصی باشد و مزایا و معایب بهصورت خلاصه و تیتروار در محل تعیینشده درج شود. لازم است تا حد ممکن از مبالغه و بزرگنمایی مزایا یا معایب محصول خودداری کنید.
۴. نقد مناسب، نقدی است که فقط معایب یا فقط مزایا را در نظر نگیرد؛ بلکه بهطور واقعبینانه معایب و مزایای هر محصول را در کنار هم بررسی کند.
۵. با توجه به تفاوت در سطح محصولات مختلف و تفاوت عمده در قیمتهای آنها، لازم است نقد و بررسی هر محصول با توجه به قیمت آن صورت گیرد؛ نه بهصورت مطلق.
۶. جهت احترامگذاشتن به وقت بازدیدکنندگان سایت، لازم است هنگام نوشتن نقد، مطالب غیرضروری را حذف کرده و فقط مطالب ضروری و مفید را در نقدتان لحاظ کنید.
۷. با توجه به ساختار بخش نظرات، از سوالکردن یا درخواست راهنمایی در این بخش خودداری کرده و سوال یا درخواست راهنمایی خود را در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید.
۸. کاربران ارسالکنندهی نظر موظفاند از ادبیات محترمانه استفاده کرده و از توهین به دیگر کاربران یا سایر افراد پرهیز کنند. بدیهی است هرگونه توهین به فرد یا افراد و استفاده از کلمات نامناسب، باعث تاییدنشدن نظر کاربر میشود.
۹. قسمت نظرات سایت، با تالارهای گفتوگو (فروم) متفاوت است؛ لذا برای حفظ ساختار، مباحث خارج از چهارچوبی که حالت بحث و گفتوگو دارد، تایید نخواهد شد.
۱۰. تمام کاربران حق دارند نظرات خود را به شرط رعایت قوانین، در سایت منتشر کنند؛ لذا حتی اگر نظری را به دور از واقعیت، جانبدارانه یا اشتباه یافتید، نباید نظردهنده را مخاطب قرار دهید یا از وی انتقاد کنید. هر کاربر تنها میتواند نظر خود را عنوان کرده و قضاوت را به خوانندگان نظرات واگذار کند.
۱۱. از طریق نمودار تغییر قیمت در سایت میتوانید از تغییرات قیمت آگاه شوید؛ لذا بههیچوجه در بخش نظرات مبلغ «قیمت» را ذکر نکرده، دربارهی آن سؤال نکنید و نظری ندهید.
۱۲. در نظرات خود، از بزرگنمایی یا اغراق دربارهی قوتها یا ضعفهای محصول خودداری کنید. بدیهی است تا حد ممکن هرگونه نظر مبالغهآمیز یا به دور از واقعیت تایید نخواهد شد.
۱۳. با توجه به مسئولیت سایت در قبال لینکهای موجود در آن، نباید لینک سایتهای دیگر را در نظرات خود ثبت کنید. دقت داشته باشید تا جای ممکن از هرگونه لینکدادن (فرستادن) دیگر کاربران به سایتهای دیگر و درج ایمیل یا نام کاربری شبکههای اجتماعی خودداری کنید.
۱۴. تنها نظراتی تایید خواهند شد که مرتبط با محصول موردنظر باشند؛ لذا بحثهای متفرقه و غیرمرتبط با محصول را مطرح نکنید.
۱۵. کاربران میتوانند نقد خود به هر بخش از چارسینو را در قسمت مربوط اعلام کنند؛ لذا هیچگونه نقدی را دربارهی سایت یا خدمات آن در قسمت نظرات ننویسید.
۱۶. توجه داشته باشند، مسائلی را که از آن اطمینان ندارید، بههیچوجه در نظرات ثبت نکنید؛ همچنین از بازنشر شایعات یا اطلاعات غیرمطمئن دربارهی محصولات جدا خودداری کنید.
۱۷. بهتر است مطالبی در این بخش ثبت شود که برای بازدیدکنندگان سایت مفید باشد؛ لذا از بیان هرگونه مطالب شخصی، غیرمرتبط یا غیرضروری در این بخش پرهیز کنید.
۱۸. لازم است نظرات خود را به صورت نگارشی ثبت کرده و از کوتاهکردن کلمات یا استفاده از ادبیات محاوره تا جای ممکن خودداری کنید. استفاده از ادبیات نوشتاری که قابلیت نمایش در سایت را داشته باشد، لازمهی تایید نظرات کاربران است.
شرایط ارسال پرسش یا پاسخ:
· بهتر است پرسش و پاسخ کوتاه و مختصر باشد؛ زبان و رسمالخط فارسی و اسلوب نگارش هم در آن رعایت شده باشد.
· برای آگاهی از تغییرات قیمت از نمودار تغییر قیمت در سایت استفاده کنید و بههیچوجه در بخش پرسش و پاسخ در مورد «قیمت» نپرسید.
· از پرسش و پاسخ دربارهی آدرس سایر فروشگاههای فیزیکی یا اینترنتی و استفاده از لینک خودداری کنید.
· پرسش خودتان را فقط یک بار و زیر محصول موردنظرتان بنویسید.
· از ثبت اطلاعات شخصی از قبیل ایمیل، شماره تماس و نام کاربری شبکههای اجتماعی در بخش پرسش و پاسخ پرهیز کنید.
· توجه داشته باشید که نظر یا پرسش و پاسخ فقط باید در رابطه با کالا باشد، بنابراین برای پیگیری یا سوال درباره سفارش یا استفاده از خدمات پس از فروش از طریق فرم صفحه “تماس با ما” با انتخاب موضوع پیگیری سفارش یا خدمات پس از فروش، سوال یا درخواست خود را مطرح کنید.
· برای ارسال سایر درخواستها یا پیشنهادهای خود نیز از فرم صفحه “تماس با ما” استفاده کنید یا به info@charsino.com ایمیل ارسال کنید. همچنین انتقاد یا شکایت خود را به ایمیل آدرس complaint@charsino.com ارسال کنید.