سبد بافی با بامبو در گیلان

دسته بندی :مقالات آموزشی 6 اردیبهشت 1401 واحد تولید محتوا 451
سبد بافی با بامبو در گیلان

سبد بافی با بامبو در گیلان

سبد بافی با بامبو در گیلان با استفاده از گیاه بامبو انجام می شود. بامبو گیاهی است از خانواده ی علوفه، گراس، کرامینه یا گندمیان که گیاه شناسان آن را زیر مجموعه ی خانواده ی (Bamboo-Odiuc) قرار داده و جزو علف های غول پیکر به شمار آورده اند. بامبو در زبان فارسی به نی خیزران شهرت دارد. علامه دهخدا در لغت نامه ی خویش کلمه ی «بامبو» را فرانسوی می داند و می آورد: «… خیزران، نی، نوعی نی مغزدار، که از آنها چوب دستی تعلیمی بسازند و به خم کردن شکسته نشود، تلمبه، آن چه با آب و نفت و امثال آن را از چاه یا ظروف گود بالا کشند».

این گیاه همواره در دامنه ی کوه ها و تپه ها و کنار رودخانه ها و باتلاق هایی با رطوبت ۶۵ تا ۹۰ درصد رشد و نمو می نماید. به همین دلیل است که کناره های دریای خزر، به ویژه منطقه ی گیلان بهترین منطقه برای رشد این گیاه است. گیاه شناسان تا کنون انواع فراوان آن را شناخته و مورد استفاده قرار داده اند.

در مبحث سبد بافی با بامبو لازم به ذکر است که ساقه ی این گیاه بندبندشده، مناسب ترین مکان برای رشد شاخه ای تازه و نورس است. از هر ساقه ی آن حدود ۵۰ تا ۲۰۰ شاخه ی نی به دست می آید که بسیار سخت و دیرشکن و در برابر آب نفوذناپذیرند. بامبوها به رنگ های مختلف، سبز، مشکی، متمایل به قهوه ای، عنابی، زرد مایل به کرم و زرد دیده می شوند. وجه تشابه این گیاهان علفی تنها در پنبه ی سفید رنگ داخلی آن است که به اصطلاح «گوشت بامبو» نامیده می شود. ابتدا این پنبه ها را با کارد تیزی می کنند، سپس ورقه ورقه می کنند. برداشت این گیاه معمولا در فصل پاییز و اوایل زمستان انجام می پذیرد.

سبد بافی با بامبو در گیلان

تاریخچه سبد بافی بامبو در گیلان

پیدایش سبد بافی با بامبو و شناخت آن در صنایع دستی گیلان را همزمان با شروع کشت چای در ایران (قرن ۱۹) و نیز اشاعه ی صنایع دستی بامبو را کار مردان چینی می دانند. خانم فخرایی، کارشناس صنایع دستی می نویسد: «چینی ها برای ساخت غربال های درجه بندی چای خشک و نیز جابه جایی آن از تارهای رشته رشته شدهی گیاه بامبو بهره می بردند. زیرا بر این باور بودند که سبدهای بافته شده از بامبو چای را بدبو نمی کند. آنان پس از راه اندازی بیشتر کشت چای در لاهیجان و یافتن جایگاه مناسب برای کشت گیاه بامبو، برخی از گونه های بامبو را از سرزمین خود آورده و بافت سبد و روش خرد کردن بامبو را به مردم لاهیجان آموزش دادند».

با توجه به اسناد تاریخی موجود، شناخت گیاه بامبو و موارد استعمال آن چون سبدبافی از دیرباز در ایران و گیلان متداول بوده و همانند سایر صنایع پس از دوره ای متروک ماندن مجددا به بهانه ی ورود چای به ایران رایج گشته است. برای نمونه، بر روی سنگ نبشته هایی که در سرپل ذهاب از نیمه ی دوم هزاره ی سوم پیش از میلاد به دست آمده، پادشاهان آشور از اورنانشه تا آشور بانی پال را نشان می دهد که سبدهایی از نی (بامبو) برسردارند و خشت و گل برای ساختن عبادتگاه های جدیدشان حمل می کنند.

سارگون یکم، بنیانگذار کشور آکد بر کتیبه ای نوشت: «مادر حقیر و بیچاره من مرا حامله شد و در پنهان زایید و مرا در سبدی از نی در آب گذاشت و در آن را با قیر بست».

تاریخچه سبد بافی بامبو در گیلان

سبد بافی بامبو در عهد کیاییان

رابینو به نقل از ظهیرالدین می نویسد: «سید رضی کیا (۸۲۹ ه) والی بیه پیش استخر بزرگی آنجا ساخته است که در آن مرغابی شکار می کنند. در این استخر نی و علف زیادی می روید و از آنها برای ساختن حصیر و سبد و غیره استفاده می کنند.»

دوره ی ناصری

هم چنین در دوره ی ناصری قبل از شروع کشت چای، راوندی در مورد ساخت بناهای شیمران می نویسد: «… فقط در اطراف در و پنجره ها آجر مصرف می کنند و از چوب درختان تبریزی و نی هایی که از رشت می آورند، برای پوشش سقف استفاده می کنند».

این گفته ها حاکی از آن است که شاید اهالی گیلان در زمینه صنایع دستی چوبی گیلان این گیاه را در قدیم به نام بامبو نمی شناخته اند. اما بامبو یکی از کاربردی ترین وسایل زندگی روزمره شان بود. در هر حال، با توجه به فقدان منابع و آثار بر جای مانده، قدمت سبد بافی با بامبو را بیش از صد و پنجاه سال تخمین نمی زنند و آن را صنعتی نوپا قلمداد می نمایند.

سبد بافی بامبو در عهد کیاییان

محل تهیه نی های بامبو

بافندگان سبد بافی با بامبو معمولا نی های مورد نیازشان را از حاشیه های باتلاق ها و مرداب ها، به خصوص مرداب انزلی تهیه می کردند. با بالا رفتن تقاضای بافندگان، چند خانوار در روستای سنگ بیجار و کردمحله ی فومن اقدام به کاشت آن در شالیزارهای خود نمودند. عرضه و تقاضا روستاییان مجاور را نیز ترغیب نمود تا با زیر کشت برد زمین های زراعی اقدام به پرورش این گیاه نمایند.

در حال حاضر، قریب به اتفاق بافندگان، بامبوی مورد نیاز خویش را از فومن، لیالستان لاهیجان، سیاهکل، انزلی و قاسم آباد رودسر تهیه می کنند. سبد بافی با بامبو  تنها در شهرهای شرق گیلان نظير لاهیجان لنگرود، استانه و همچنین رشت و صومعه سرا دایر است و محصول کار به شهرهای همجوار و حتی خارج از استان نیز صادر می شود. در این شهرها بامبو اغلب تک رنگ و با رنگ اصلی خود بافته می شود، به استثنای صومعه سرا و رشت که بافندگان از بامبوهای رنگی استفاده می کنند.

محل تهیه نی های بامبو

مراحل بافت سبد بامبو

بافندگان، بامبو را پس از رنگ آمیزی در گوشه ای از مغازه یا کارگاه نمور به دور از نور خورشید می آویزند تا به مرور زمان خشک شود، زیرا نور خورشید باعث شکنندگی زود هنگام بامبوها می گردد. دکتر حسن دادرس می نویسد:

این گیاه به جهت قابلیت ارتجاعی و نداشتن اتصالات جانبی چون تخته، چوب، طناب، میخ و دستگاه های پرهزینه، حتی در خانه ها به سهولت بافته می شود.

مراحل بافت سبد بامبو

کاربرد سبد بامبو

مهمترین کاربرد بامبو از گذشته تا حال، به ویژه در روستاها، ساختن دروازه ی حیاط، پرچین کردن خانه ها و مزارع، ساخت کردخاله وسیله ای برای بالا کشیدن آب از چاه، اتصال به تورهای هوایی برای شکار پرندگان و تورهای ماهیگیری چوب ماهیگیری، نردبان، قلم، نیلبک (فلوت) و استفاده به جای پارو در کرجی ها (قایق های کوچک مسافری)، ساختمان سازی (سقف خانه ها) است. هم چنین از بامبو به جهت داشتن مقدار فراوان سلولز، در صنعت کاغذسازی و ابریشم مصنوعی و نیز در هندوستان در صنعت برق به کار گرفته می شود.

کاربرد سبد بامبو

مهم ترین دست سازهای بامبو، سبد بافی با بامبو  است که انواع آن عبارت اند از:

  • آجیل خوری؛
  • شکلات خوری؛
  • شیرینی خوری؛
  • میوه خوری و … .

مراحل بافت سبد بامبو

علاوه بر آن، می توان با آن جانانی، جای زباله (سطل آشغال)، کلاه، انواع دسته ها (چتر، عصا، چاقو، ابزار و وسایل کار و…)، کلاهک آباژور، انواع قاب (قاب ساعت دیواری، عکس، پوستر و…) انواع سینی، صندلی و… ساخت. البته این دست ساخته ها اغلب به شیوه ی مدور، زیرورو بافته می شوند و بافت هایی خورشیدی، ستاره ای، زنجیره ای، شش ضلعی، شعاعی و حصیری شکل دارند.

از استادکاران سبد بافی با بامبو می توان به:

  • محمدکاظم نوروزی،
  • عباس برنویی،
  • صفرمحمد مظهری،
  • گذاعلی مهدوی،
  • منیژه عبدالله زاده،
  • سیدجواد فلاح عباسی لیالستانی

اشاره نمود.

مراحل بافت سبد بامبو

موارد زیر را حتما بخوانید:

شرایط ارسال دیدگاه

هدف از ایجاد بخش نظرات در چارسینو، اشتراک‌گذاری تجربه‌ی خرید و کاربری محصولاتی است که به فروش می‌رسد. در این بخش، هر کاربر مجاز است در چهارچوب شرایط و قوانین سایت، نظرات خود را به اشتراک بگذارد و پس از بررسی کارشناسان تایید، نظرش را روی سایت مشاهده کند. بدیهی است که اگر قوانین سایت در نظرات کاربری رعایت نشود، تایید نمی‌شوند و در نتیجه در سایت به نمایش درنمی‌آیند. چارسینو در قبال درستی یا نادرستی نظرات منتشرشده در این قسمت، هیچگونه مسئولیتی ندارد. نمایش نظرات کاربران در سایت بههیچ‌وجه به معنی تایید فنی چارسینو درباره‌ی محتویات نظر نیست؛ لذا از کاربران محترم تقاضا می‌شود، نظرات را اصل و پایه‌ی انتخاب و تصمیمگیری خود قرار ندهند.

۱. فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش از حد معمول، کشیدن حروف یا کلمات، استفاده‌ی مکرر از یک حرف یا کلمه، شکلک و اموجی در متن خودداری کنید.

۲. برای نظر یا نقد و بررسی خود عنوانی متناسب با متن انتخاب کنید. یک عنوان خوب کاربران را برای خواندن نظر شما ترغیب خواهد کرد.

۳. نقد کاربران باید شامل قوت‌ها و ضعف‌های محصول در استفاده‌ی عملی و تجربه‌ی شخصی باشد و مزایا و معایب به‌صورت خلاصه و تیتروار در محل تعیین‌شده درج شود. لازم است تا حد ممکن از مبالغه و بزرگ‌نمایی مزایا یا معایب محصول خودداری کنید.

۴. نقد مناسب، نقدی است که فقط معایب یا فقط مزایا را در نظر نگیرد؛ بلکه به‌طور واقع‌بینانه معایب و مزایای هر محصول را در کنار هم بررسی کند.

۵. با توجه به تفاوت در سطح محصولات مختلف و تفاوت عمده در قیمت‌های آن‌ها، لازم است نقد و بررسی هر محصول با توجه به قیمت آن صورت گیرد؛ نه به‌صورت مطلق.

۶. جهت احترام‌گذاشتن به وقت بازدیدکنندگان سایت، لازم است هنگام نوشتن نقد، مطالب غیرضروری را حذف کرده و فقط مطالب ضروری و مفید را در نقدتان لحاظ کنید.

۷. با توجه به ساختار بخش نظرات، از سوال‌کردن یا درخواست راهنمایی در این بخش خودداری کرده و سوال یا درخواست راهنمایی خود را در بخش پرسش و پاسخ مطرح کنید.

۸. کاربران ارسال‌کننده‌ی نظر موظف‌اند از ادبیات محترمانه استفاده کرده و از توهین به دیگر کاربران یا سایر افراد پرهیز کنند. بدیهی است هرگونه توهین به فرد یا افراد و استفاده از کلمات نامناسب، باعث تاییدنشدن نظر کاربر می‌شود.

۹. قسمت نظرات سایت، با تالارهای گفت‌وگو (فروم) متفاوت است؛ لذا برای حفظ ساختار، مباحث خارج از چهارچوبی که حالت بحث و گفت‌وگو دارد، تایید نخواهد شد.

۱۰. تمام کاربران حق دارند نظرات خود را به شرط رعایت قوانین، در سایت منتشر کنند؛ لذا حتی اگر نظری را به دور از واقعیت، جانب‌دارانه یا اشتباه یافتید، نباید نظردهنده را مخاطب قرار دهید یا از وی انتقاد کنید. هر کاربر تنها می‌تواند نظر خود را عنوان کرده و قضاوت را به خوانندگان نظرات واگذار کند.

۱۱. از طریق نمودار تغییر قیمت در سایت می‌توانید از تغییرات قیمت آگاه شوید؛ لذا به‌هیچ‌وجه در بخش نظرات مبلغ «قیمت» را ذکر نکرده، درباره‌ی آن سؤال نکنید و نظری ندهید.

۱۲. در نظرات خود، از بزرگ‌نمایی یا اغراق درباره‌ی قوت‌ها یا ضعف‌های محصول خودداری کنید. بدیهی است تا حد ممکن هرگونه نظر مبالغه‌آمیز یا به دور از واقعیت تایید نخواهد شد.

۱۳. با توجه به مسئولیت سایت در قبال لینک‌های موجود در آن، نباید لینک سایت‌های دیگر را در نظرات خود ثبت کنید. دقت داشته باشید تا جای ممکن از هرگونه لینک‌دادن (فرستادن) دیگر کاربران به سایت‌های دیگر و درج ایمیل یا نام کاربری شبکه‌های اجتماعی خودداری کنید.

۱۴. تنها نظراتی تایید خواهند شد که مرتبط با محصول موردنظر باشند؛ لذا بحث‌های متفرقه و غیرمرتبط با محصول را مطرح نکنید.

۱۵. کاربران می‌توانند نقد خود به هر بخش از چارسینو را در قسمت مربوط اعلام کنند؛ لذا هیچ‌گونه نقدی را درباره‌ی سایت یا خدمات آن در قسمت نظرات ننویسید.

۱۶. توجه داشته باشند، مسائلی را که از آن اطمینان ندارید، به‌هیچ‌وجه در نظرات ثبت نکنید؛ همچنین از بازنشر شایعات یا اطلاعات غیرمطمئن درباره‌ی محصولات جدا خودداری کنید.

۱۷. بهتر است مطالبی در این بخش ثبت شود که برای بازدیدکنندگان سایت مفید باشد؛ لذا از بیان هرگونه مطالب شخصی، غیرمرتبط یا غیرضروری در این بخش پرهیز کنید.

۱۸. لازم است نظرات خود را به صورت نگارشی ثبت کرده و از کوتاه‌کردن کلمات یا استفاده از ادبیات محاوره تا جای ممکن خودداری کنید. استفاده از ادبیات نوشتاری که قابلیت نمایش در سایت را داشته باشد، لازمه‌ی تایید نظرات کاربران است.

 

شرایط ارسال پرسش یا پاسخ:

·         بهتر است پرسش و پاسخ کوتاه و مختصر باشد؛ زبان و رسم‌الخط فارسی و اسلوب نگارش هم در آن رعایت شده باشد.

·         برای آگاهی از تغییرات قیمت از نمودار تغییر قیمت در سایت استفاده کنید و به‌هیچ‌وجه در بخش پرسش و پاسخ در مورد «قیمت» نپرسید.

·         از پرسش و پاسخ درباره‌ی آدرس سایر فروشگاههای فیزیکی یا اینترنتی و استفاده از لینک خودداری کنید.

·         پرسش خودتان را فقط یک بار و زیر محصول موردنظرتان بنویسید.

·         از ثبت اطلاعات شخصی از قبیل ایمیل، شماره تماس و نام کاربری شبکههای اجتماعی در بخش پرسش و پاسخ پرهیز کنید.

·         توجه داشته باشید که نظر یا پرسش و پاسخ فقط باید در رابطه با کالا باشد، بنابراین برای پیگیری یا سوال درباره سفارش یا استفاده از خدمات پس از فروش از طریق فرم صفحه “تماس با ما” با انتخاب موضوع پیگیری سفارش یا خدمات پس از فروش، سوال یا درخواست خود را مطرح کنید.

·         برای ارسال سایر درخواست‌ها یا پیشنهادهای خود نیز از فرم صفحه تماس با ما استفاده کنید یا به info@charsino.com  ایمیل ارسال کنید. همچنین انتقاد یا شکایت خود را به ایمیل آدرس complaint@charsino.com  ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه: